A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
AQysta wint ‘Challenging Blue Monday’ met irrigatiepomp op waterkracht en daarmee het podiumticket voor Making Waves

AQysta wint ‘Challenging Blue Monday’ met irrigatiepomp op waterkracht en daarmee het podiumticket voor Making Waves

Geplaatst op 15 mei 2017

Startup aQysta ontvangt met haar waterpomp op basis van de stromingskracht van de rivier het podiumticket voor Making Waves uit handen van minister Schultz van Haegen. Hiermee zijn zij de winnaar van 'Challenging Blue Monday', het live event dat VPdelta op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Min I&M) organiseerde in YES!Delft en fieldlab Flood Proof Holland’. Minister Schultz sprak het publiek, bestaande uit 200 ondernemers, bedrijven en overheden toe: “We weten dat Nederland barst van de slimme ideeën. Maar een goed idee gaat pas vliegen met de juiste aandacht en de juiste connecties.” 

 

Tijdens dit event pitchten zeven startups hun concrete oplossing voor een maatschappelijk uitdaging als gevolg van klimaatverandering tijdens het plenaire programma. Andere genomineerden voor het podiumticket waren startups DakDokters en TAHMO. 

 

Irrigatiepomp op waterkracht

Startup aQysta ontwikkelde de ‘Barsha Pump’. Een waterpomp die op basis van de stromingsenergie van een rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen pompt voor irrigatie. Ideaal voor onherbergzame gebieden. De pomp wordt inmiddels gebruikt in landen als Colombia, Indonesië, Nepal, Guatemala, Spanje, Turkije en Zambia. Minister Schultz reikte de prijs uit: “De jury vindt dat aQysta een groot maatschappelijk vraagstuk oplost. Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.”

 

Global Challenges startup solutions
Rector Magnificus van de TU Delft, Karel Luyben, adresseerde het belang van innovatieprogramma’s en de rol van de TU Delft om samenwerkingen tussen wetenschappers en ondernemers op te zetten en beklemtoonde dat de TU Delft hierin haar bijdrage wil leveren. StartupDelta gezant Constantijn van Oranje benadrukte in het afsluitende interview dat startups beter zouden moeten nadenken over hun groeistrategie. Met betrekking tot de watersector deed de Prins van Oranje een appèl op de publieke gebiedsbeheerders om hun rol als launching customer te pakken: “Zorg voor experimenteerruimte voor overheden en innovatoren.”

 

Matchmaking
Op het ‘Innovatie Plein’ netwerkten startups, gebiedsbeheerders en wetenschappers en werden agenda’s getrokken. StartupDelta nam realtime video-pitches op van startups voor startupholland.tv. Tijdens de afsluitende lunch op fieldlab Flood Proof Holland maakte minister Schultz de winnende innovator bekend en demonstreerden diverse startups hun innovaties.