A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Beestachtig interessante onderzoeksdag in Blijdorp

Beestachtig interessante onderzoeksdag in Blijdorp

Geplaatst op 05 March 2018

Op maandag 5 maart hebben zo’n 70 eerstejaars studenten van de opleiding Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam voor hun allereerste praktijkonderzoek een bezoek gebracht aan de VPdelta proeftuin Diergaarde Blijdorp. Voor het vak ArcGIS (het verzamelen en analyseren van data d.m.v. het creëren van kaarten) zijn de studenten in verschillende teams aan de slag gegaan met een aantal onderzoeksvragen die relevant zijn voor het watersysteem van Diergaarde Blijdorp.

Een van de teams heeft gekeken naar de te ontwikkelen spoorzone – het gebied waar de Diergaarde plannen heeft voor de aanleg van een natuurlijke waterzuivering als onderdeel van een grotere natuurtuin. Een ander team heeft zich beziggehouden met de waterkwaliteit rondom de dierverblijven van de grootste ‘vervuilers’, o.a. de neushoorns en de pelikanen. Zij hebben gekeken naar slimme ruimtelijke aanpassingen die kunnen leiden tot vermindering van de mestaanvang. De andere teams hebben onderzocht hoe de doorstroming van de centrale vijver verbeterd kan worden. Alle drie de opdrachten zijn van belang voor de Diergaarde zelf en de Diergaarde hoopt dan ook op interessante onderzoeksresultaten!

Voor de studenten stond deze dag in het teken van leren hoe een praktijkonderzoek nou echt in zijn werk gaat. "In de les leren we wel uit boeken wat slechte waterkwaliteit doet voor dieren en de natuur, maar hier in Blijdorp zien we ook zelf wat de ernst van de situatie is. Dat geeft toch wel een boost om ermee aan de slag te gaan en in de inhoud te verdiepen."

Aan het einde van de module zal elk studententeam zijn/haar bevindingen delen met de groep en de onderhoudsafdeling van de Diergaarde. De beste resultaten zullen opgenomen worden in de bredere plannen voor de verbetering van het watersysteem.

VPdelta stimuleert de wisselwerking tussen onderzoek en praktijk en crëeert kansen voor studenten om ervaring op te doen in het werkveld. Dank aan onze samenwerkingspartner Hogeschool Rotterdam en dank aan de Diergaarde Blijdorp voor de uitstekende facilitering van deze dag!

Wilt u meer weten over de proeftuin Blijdorp, neem dan contact op met Lindsey Schwidder: l.s.schwidder@tudelft.nl