A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Concrete innovaties een verrijking op de Amsterdam International Water Week

Concrete innovaties een verrijking op de Amsterdam International Water Week

Geplaatst op 06 november 2019

Afgelopen donderdag faciliteerde VPdelta de workshop “Global Challenges, Start-up Solutions” op de Amsterdam International Waterweek (AIWW). Tijdens de sessie ging de groep uiteen om concrete oplossingen te bekijken voor uitdagen rondom waterbeheer. Onder meer Polderdak was aanwezig, die met groene daken bijdraagt aan de klimaatbestendigheid van Manhattan en ook Indymo die met een drone de waterkwaliteit van de meren rondom Hanoi in kaart heeft gebracht

Delegaties uit heel de wereld deden de sessie aan, die zich lieten verrassen door alle oplossingen en innovaties die inspelen op waterproblematiek wereldwijd. Marjan Kreijns beet de spits af en praatte het gezelschap bij over de uitdagingen waar we voor staan. Ze benadrukte de waarde van living labs en de ‘triple helix’ (overheid, bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen) om innovatie te doen floreren. “Om wateruitdagingen aan te pakken zijn geen rapporten, maar concrete oplossingen nodig”, zo besloot ze haar verhaal doelend op de aanwezige startups.

De startups en deelnemers verdeelden zich over vier living labs, gegroepeerd per thema en regio: weer- en klimaatdiensten in Afrika, waterkwaliteit in de stad in Vietnam, waterveiligheid in Roemenië en klimaatadaptie in steden. Dankzij korte ‘shift and share’  sessies konden bezoekers met alle oplossingen kennismaken. Echter bleek 15 minuten per sessie veel te kort, want na de afsluiting werd nog uitgebreid nagepraat.

Tijdens de plenaire discussie was ook ruimte voor terugkoppeling. Deelnemer Mr. Tamim Kataweba toonde zich buitengewoon enthousiast. “Door op deze manier samen te werken en concepten te integreren afhankelijk van context heb je veel meer impact. Blijf daarom innoveren en durf ze ook in de praktijk te gebruiken”, zo riep hij op geheel in lijn met de boodschap van de workshop. Hoewel de uitdagen complex en groot kunnen lijken, kunnen de oplossingen (zoals letterlijk tijdens de workshop) uit onverwachte hoek komen.

Dank voor alle startups - TAHMO, Indymo, Polderdak, Field Factors en Box Barrier- en andere betrokken partners die aanwezig waren. Voor meer informatie over VPdelta neem contact op met Lindsey Schwidder (L.S.Schwidder@tudelft.nl)