A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
International Junior Science Olympiad (IJSO) op excursie in proeftuin WaterLab

International Junior Science Olympiad (IJSO) op excursie in proeftuin WaterLab

Geplaatst op 07 december 2017

Meer dan 300 jongeren uit 50 landen zijn in Nederland voor een internationale wetenschapswedstrijd, de International Junior Science Olympiad (IJSO). Het is de eerste keer dat deze olympiade in West-Europa gehouden wordt. Eén van bezoeken is de excursie naar proeftuin het WaterLab in het Science Centre van de TU Delft, waar de jonge deelnemers zich ontpopte tot ware Citizen Science onderzoekers. 

 

Aan de slag in het WaterLab

In proeftuin het WaterLab volgden zo’n 65 leerlingen de workshop van de TU Delft MacGyver wetenschapper Rolf Hut “Bouw een Regenmeter”. De leergierige 15 jarigen gingen zelf aan de slag om met goedkope sensoren hun eigen regenmeter te bouwen. 

Daarnaast kregen zij vier strips mee om het water in hun eigen land te kunnen meten. Zo maakten de bollebozen kennis met het begrip citizen science en brengen zij dit zelf in de praktijk. Als ware onderzoekers zijn zij nu in staat om data te verzamelen en onderzoek te doen. 

 

IJSO

Thema van deze 14e wetenschapswedstrijd is 'Water en duurzaamheid': een thema dat leerlingen tot 15 jaar uitdaagt om met creatieve en technische oplossingen vraagstukken van de toekomst aan te pakken. In diverse excursies worden zij uitgedaagd om hun vaardigheden voor scheikunde, biologie en natuurkunde in te zetten voor het oplossen van problemen op het gebied van water en duurzaamheid. Op deze manier wordt actief gewerkt aan waterbewustzijn van jongeren over de hele wereld.

Klik hier voor meer informatie over het WaterLab.