A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Zeven matches dankzij ‘Innoveren in de Watersector’

Zeven matches dankzij ‘Innoveren in de Watersector’

Geplaatst op 28 september 2017

Op 28 september organiseerde VPdelta in samenwerking met CIC & Venture Café de sessie “Innoveren in de Watersector”. Tien startups grepen de kans om hun innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van Rijkswaterstaat en de Gemeente Rotterdam te presenteren. Rijkswaterstaat verkoos startups VanderSat en Akvo tot de geschikte startups om mee verder te gaan. De vijf aangeboden innovaties aan de Gemeente Rotterdam zijn allen geselecteerd voor opvolging met de bepalende afdelingen. 

 

‘Innovatieve hersenen’

Dagvoorzitter Agnes van Zoelen, Hoogheemraad Schieland en Krimpenerwaard, trapte af met de bevlogen oproep aan de zaal: “Vanmiddag staan we hier om de match tussen startup en opdrachtgever te kunnen maken. Hoe kunnen we dat sneller bij elkaar brengen?” Zij vervolgde met een pleidooi voor innovatie: “Voor effectieve omgang met onze wateropgaven in de breedte volstaat onze traditionele aanpak niet meer en hebben we innovatieve oplossingen nodig. Daarom zijn we op zoek naar de innovatieve hersenen in de zaal. Tegelijkertijd ligt er voor ons, als publieke gebiedsbeheerders een taak om onze organisaties te mobiliseren ook echt met deze partijen samen te gaan werken.” 

 

Het podium aan startups

Aan innovatieve hersenen geen gebrek. Na een eerste selectieronde kregen tien startups de kans hun innovatieve ideeën te presenteren. Van een blik onderwater via sonartechnologie tot satellietdata die inzicht biedt in bodemvocht. Volgens Rob Portielje van Rijkswaterstaat is juist deze gedrevenheid precies wat nodig is: “Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om ons palet aan assets beter te kunnen beheren. Juist de innovatiekracht die deze startups vandaag laten zien is hierbij nodig.”

 

Handvatten om te innoveren

Onder leiding van Edwin Lokkerbol kwamen diverse discussiepunten en handvatten aan de orde om het pleidooi om te innoveren kracht bij te zetten en invulling te geven. Jolande de Jong van Rijkswaterstaat gaf de tip: “Zowel startups als gebiedsbeheerders zouden meer moeten denken in ketens. Startups kunnen heel goed hun diensten verkopen aan de grotere aannemers met wie gebiedsbeheerders graag samenwerken.” Friso Klapwijk, het brein achter De Dakdokters voegde toe: “We beschouwen innovatie nog te veel vanuit het perspectief ‘kostenbesparing van het reguliere werk’. Dit is een gemiste kans. De wereld, en ook Nederland, staat voor enorme opgaves door het veranderend klimaat. De focus zou moeten zijn: wat is onze gezamenlijke ambitie als Nederland? Gevolgd door de vraag wat we nodig hebben om daar te komen.” 

 

Werk samen en creëer volume

Een van de conclusies waar alle panelleden het over eens waren, werd samengevat door Lokkerbol: “Zorg dat je intensief samenwerkt met partijen. Dat maakt het makkelijker om volume te creëren en te innoveren.” Voor nieuwe samenwerkingen is ‘Samen Innoveren in de Watersector’ in ieder geval een goed begin.

 

The Resilient City

“Samen Innoveren in de Watersector” was een van de programmaonderdelen “The Resilient City”, onderdeel van Startup Fest Europe 2017. De sessies zijn tot stand gekomen door een actieve samenwerking tussen VPdelta met de Gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat, met als doel om matchmaking tussen innovatieve startups en opdrachtgevers uit de Watersector tot stand te brengen.