A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Op een innovatief 2018!

Geplaatst op 10 January 2018

2018, een nieuw jaar om met VPdelta vol in te zetten op de ontwikkeling en toepassing van nieuwe slimme oplossingen voor effectief waterbeheer. Samen met jullie - partners, startups en de vele andere waardevolle professionals die ons deltacluster rijk is.

Verheugd en met trots kijk ik terug op 2017 als het jaar waarin meerdere innovaties die getest  worden in onze proeftuinen de weg naar de markt vonden. Dit zien we in de volledige breedte van ons programma, van tijdelijke waterkeringen, waterbergende verharding en daken, aquabots voor het meten van waterkwaliteit, drijvend bouwen tot aan slimme monitoringstechnieken voor effectief waterbeheer. 

Rijkswaterstaat toonde het lef om startups Mobiele Dijken en Shore Monitoring in te zetten bij een calamiteit bij de gemeente Gennep als gevolg van de stuwaanvaring bij Grave. Blue21 startte in samenwerking met onze nieuwe VPdelta partner Waterschap Rivierenland en de TU Delft het project INNOZOWA: INNOvatieve ZOnnepanelen op Water. De Gemeente Rotterdam plaatste enorme regenletters gekoppeld aan het weerbericht om water in op te vangen tijdens hoosbuien. EQA-Projects won de Waterinnovatieprijs 2017 met hun innovatieve energieopwekkende stuw. En zo zijn er nog veel meer prachtige voorbeelden te noemen. 

Ook buiten de Nederlandse grenzen hebben ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo startte in Myanmar ons Partners voor Water project, waarin we samen met negen startups op het gebied van ‘smart information solutions’ gaan experimenteren hoe hun innovatieve meet oplossingen van waarde kunnen zijn in die regio. Naast het gestartte EU-H2020 Onderzoek & Innovatie project BRIGAID waarin tientallen innovaties getest worden, haalden we financiering binnen voor een tweede EU-H2020 project om met behulp van startups bruikbare informatie te kunnen verstrekken over weer, water en klimaat in Afrika via een combinatie van satelliet informatie en grondobservaties. 

Tegelijkertijd bleef de interesse in proeftuinen groeien. Steeds meer partijen realiseren zich dat dergelijke relatief veilige omgevingen om te testen en experimenteren een essentieel onderdeel zijn in de innovatieketen om van idee naar marktintroductie te komen. Met veel plezier ontvingen we  weer vele delegaties uit binnen- en buitenland op onze proeftuinen. Op de Amsterdam International Water Week  (AIWW) organiseerden we een drukbezochte sessie waarin deze aanpak en diverse voorbeelden van proeftuinen centraal stonden. 

De kerstbonus die het VPdelta team medio december ten deel viel, gaf al een mooi vooruitzicht op wat sowieso dit in 2018 gaat gebeuren: zes ondernemers (Indymo, Van Dijk/FEM, Next Ocean, Acacia Water, Disdro en Aquatic Drones) haalden financiering op voor 5 R&D projecten met een totale omvang van 3 miljoen euro. Startup Polder Roof haalde financiering op voor een haalbaarheidsstudie in New York. Startup RanMarine kreeg te horen dat ze in januari in Scheveningen Haven een demo gaan starten. En startup Ecologisch Waterbeheer legde als eerste partij een test-demonstratie project aan voor opvang en hergebruik van regenwater op onze nieuwe proeftuin de WaterStraat. 

Het naar Nederland gehaalde Global Centre of Excellence in Climate Adaptation in Rotterdam en Groningen versterkt het Nederlandse ecosysteem, ook voor innoveren voor effectief waterbeheer. Ik start 2018 dan ook vol energie om met mijn team, de programma partners en ons grote netwerk, samen te werken aan het verder brengen van innovaties en veel mooie initiatieven.

Ik wens jullie een goed nieuwjaar,
Marjan Kreijns